zondag 10 november 2013

Engeltjes in toga's

Weinig mensen blijken op de hoogte van het feit dat de binnenkant van een toga helemaal niet saai zwart, grijs of donkerblauw hoeft te zijn. Standaardtoga’s misschien wel. Maar dat hoeft niet. Het is de keuze van de persoon voor wie de toga bestemd is.

Als de toga echter door een tussenpersoon van een rechtbank, universiteitsbureau etc. wordt besteld met standaardmaten ,dan zal de binnenkant zeer waarschijnlijk inderdaad voldoen aan de verwachtingen van de meerderheid.

Komt de toekomstige drager van de toga echter naar de Togamaker in Amsterdam om een toga aan te laten meten, dan kan er iets bijzonders ontstaan. De Togamaker zal namelijk vragen naar de voorkeur voor de binnenkant. De buitenkant moet natuurlijk aan vaste eisen voldoen. Iedere universiteit heeft andere uiterlijke kenmerken, de toga van een rechter is niet de toga van een advocaat. De toga’s van de dames en heren van het Tribunaal zijn een compleet ander verhaal. Die tonen zelfs aan de buitenkant een andere verschijning.


Maar, de binnenzijde dus. Daarbij is wat de Togamaker betreft “the sky the limit”. Zo heeft de Togamaker in de afgelopen jaren toga’s afgeleverd met aan de binnenzijde een koeienprint, schilderingen van het plafond van Versailles, de engeltjes van Michelangelo. De binnenkort kan bovendien worden voorzien van allerlei gadgets zoals een vakje voor sleutels, een vakje van de juiste afmeting voor een gsm. Of een vakje voor een lippenstift of pen, kortom, het kan allemaal. U vraagt, wij draaien.


Maar het zijn niet alleen toga’s met afbeeldingen van engeltjes. Soms wordt er een engeltjes gehuld in een toga. Een engeltjes met beentjes. Een jaar geleden kwam een hoogleraar naar de Togamaker om een toga aan te laten meten vanwege zijn aanstaande oratie. Hij kwam met zijn vrouw en ouders. In de wandelwagen lag hun dochtertje van een paar maanden oud. Met de kleermaakster van de Togamaker kwam het gesprek al snel op de jongedame, genaamd Fenna. Zij vertelde dat zij al eens een kleine toga had gemaakt en hoe leuk het zou zijn om dat ook voor deze gelegenheid te doen. De oratie van deze hoogleraar zou namelijk pas een jaar later plaatsvinden als Fenna zestien maanden zou zijn. Dan zou ze de ideale maten hebben. Die maten werden kort voor de oratie doorgegeven.

Vader kreeg al eerder zijn toga afgeleverd, maar onlangs kwam de jongedame onder begeleiding van haar moeder en opa en oma voor haar pas-moment. Zonder enige moeite kon ze, bij afwezigheid van haar vader, de show stelen. Maar bij de oratie, welke ‘het grote moment’ van haar vader moest worden, was het opnieuw de jongedame die de show mocht stelen. In haar eigen mini-toga was zij de eregast tijdens de oratie.


Het team van de Togamaker was niet aanwezig bij deze oratie, maar vraagt zich af hoeveel aandacht vader heeft moeten afstaan aan zijn eigen engeltje. Zal Fenna in haar vaders voetsporen treden en ooit opnieuw een toga laten aanmeten? Wie zal het zeggen, zoals het er nu naar uitziet, is Fenna de Doutzen Kroes van de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten